Recorregut perceptiu per les capçaleres de la Riera d’Horta.

Convocatòria:

Dissabte 11 de juliol de 17:30 a 20 h.

Recorregut acció pels torrents de les capçaleres de la Riera d’Horta, entre Sant Genís dels Agudells i el Parc del Laberint d’Horta.

Inscripció:

-Cal inscripció prèvia escrivint al correu: lacapella@bcn.cat

-Grup limitat a 20 persones segons l’ordre d’inscripció.

-Les persones inscrites rebran les indicacions del punt de trobada i inici del recorregut.

-És obligat l’ús de mascareta, distància d’1,5 m entre persones i els assistents han de seguir les indicacions dels organitzadors en matèria de mesures de seguretat.

-Recorregut aproximat: 3 km.

Descripció:

Amb el projecte Serps d’aigua, les rieres ocultes de Barcelona, estem descobrint i assenyalant la presència de les vies d’aigua que travessen el paisatge de la ciutat. Actualment aquesta presència està amagada per moltes capes d’urbanització que han esborrat la seva traça natural i eliminat qualsevol possibilitat de descobrir-la. El procés de recerca per a ressituar-les i reconèixer-les s’està realitzant per una banda en la consulta de documents, cartografies i fotografies antigues que les descriuen. Per altra banda en l’exploració directa sobre el territori, llegint signes, constatant rastres i identificant efectes. Caminar la ciutat amb una mirada entrenada en reconèixer aquests senyals i evidencies ens obre a la descoberta d’una altra manera d’entendre, llegir i experimentar la complexitat urbana.

Després de mesos de confinament proposem vivenciar personalment i col·lectivament les capçaleres dels torrents de la Riera d’Horta, tot a tocar de la natura de Collserola.

[…]

Geganta que tos braços avui cap a les serres

estens, quan hi arribis demà, doncs què faràs?

faràs com heura immensa que, ja abrigant les terres,

puja a cenyir un arbre del bosc amb cada braç.

[…]

A Barcelona. Jacint Verdaguer

Caminar l’aigua

La Riera d’Horta és una de les principals vies d’aigua que travessa el Pla de Barcelona entre la serra de Collserola i el seu desguàs al mar en el Camp de la Bota, ara Parc del Fòrum. És precisament a la vila d’Horta, que aquesta riera incorpora en un únic punt fins a deu torrents que baixen de les valls situades en les capçaleres superiors. El paisatge que configura és el d’un amfiteatre natural que va incorporant els solcs naturals dels torrents en la part més baixa. Són torrents que davallen de la muntanya a cel obert i en un determinat punt són introduïts en conduccions soterrades.

El recorregut com a percepció de l’espai travessa tots aquests torrents en una cota superior, assenyalant sobre el terreny la seva presència, descrivint alguns dels elements urbans, paisatgístics i simbòlics que s’han assentat entre els torrents o al seu costat. Així, podem destacar: El Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, Sant Genís dels Agudells, el complex hospitalari de la Vall d’Hebron, el polígon d’habitatges de Montbau, el Palau de les Heures, el Recinte Mundet i el Parc del Laberint d’Horta.

Paisatges canviants, múltiples capes de significats, laberint de detalls i matisos, semàntiques complexes, mons paral·lels i universos simbòlics. El diàleg entre la singularitat dels llocs, la nostra aproximació i els torrents segueix obert; tot plegat configura un espai d’una especial empremta que es renova en rellegir-lo sota la influència i poder de les vies d’aigua que l’estructuren.

AGUA PRIMERA

Recorrido perceptivo por las cabeceras de la Riera d’Horta

Convocatoria:

Sábado 11 de julio, de 17.30 a 20 h.

Recorrido-acción por los torrentes de las cabeceras de la Riera d’Horta, entre Sant Genís dels Agudells y el Parque del Laberint d’Horta.

Inscripción

Es imprescindible inscribirse en el correo: lacapella@bcn.cat

Condiciones a tener en cuenta:

Aforo limitado a 20 personas.

Es obligatorio usar mascarilla, mantener la distancia de seguridad de 1,5 m y seguir las indicaciones del personal organizador.

Recorrido aproximado: 3 km.

Andar el agua

El proyecto Serpientes de agua. Las ramblas ocultas de Barcelona es un hallazgo sobre la presencia de las vías de agua que atraviesan de manera oculta el paisaje de la ciudad. La investigación para resituarlas se está realizando a través de la consulta de documentos y la exploración directa sobre el territorio, leyendo signos, constatando rastros e identificando efectos.

La Riera d’Horta es una de las principales vías de agua que atraviesan el Pla de Barcelona, entre Collserola y el Camp de la Bota, ahora el Parque del Fórum. En la Vila d’Horta, esta rambla incorpora en un único punto hasta diez torrentes que bajan de los valles situados en las cabeceras superiores. El recorrido propuesto atraviesa todos estos torrentes en una cota superior, señalando su presencia sobre el terreno y describiendo algunos de los elementos urbanos y paisajísticos que se han asentado en el lugar. Múltiples capas de significados, laberinto de detalles, semánticas complejas y universos simbólicos, todo ello configura un espacio con una huella especial que se renueva al releerlo bajo la influencia y el poder de las vías de agua que lo estructuran.