Us convidem a la primera acció d’exploració del projecte, un recorregut pel barri de Sant Genis dels Agudells.

Aquesta zona és una de les principals capçaleres de la Riera d’Horta en la vessant sud de la serra i sota el Coll Serola, un lloc estratègic de les vies de comunicació del Pla de Barcelona amb el Vallès i encreuament d’una de les vies principals que enllaçava el Besòs amb el Baix Llobregat per la cota alta.
Al santuari de Sant Genis dels Agudells cal sumar l’emplaçament de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Explorarem aquests i altres racons.

Us hi esperem!

Nostra Senyora de l’Ajuda (1900)
poema de Jacint Verdaguer

El poema connecta aquest indret de Barcelona, més concretament els boscos situats sobre Sant Genís, dits de Coll Serola (així s’anomenava el pas del Pla de Barcelona al Vallès entre el turó de Valldaura i el Tibidabo) amb una petita església situada al barri de Sant Pere. Ho fa amb el relat d’una dona vella de Sant Genís del Agudells que cull llenya en aquests frondosos boscos i la baixa a vendre a la ciutat a la barriada de Sant Pere. L’aparició d’una verge trobada entre el feix de troncs després de que aquests queden arrelats a terra quan la dona cau, propicia l’aixecament primer d’un altar i després d’una capella oberta. La devoció popular d’aquest tradicional barri fa que posteriorment es converteixi en el santuari de la Nostra Senyora de l’Ajuda, prenent el nom arran del miracle d’una devota veïna, que demanava ajuda a la verge pel retorn del seu fill apressat pels pirates. El santuari de la Nostra Senyora de l’Ajuda es troba al carrer de Sant Pere més Baix nº18 i data del 1546, quan es signa un conveni per la construcció de la capella a la trobada miraculosa de la Verge.